Det er de færreste, som ikke har stiftet bekendtskab med frasen om de tre gange B – Beliggenhed, Beliggenhed og Beliggenhed, som de afgørende parametre i forbindelse med overvejelser om et boligkøb.
Imidlertid er det ikke altid så simpelt i boligjagten. Ens privatøkonomi vil for langt de fleste danskere sætte sine naturlige begrænsninger. Det betyder også, at man som boligkøber ofte vil skulle igennem en måske til tider frustrerende proces, hvor man skal afveje vigtigheden af forskellige prioriteter i forhold til ens økonomiske råderum.
De forskellige prioriteter kan være alt fra netop beliggenhed til eksempelvis standen og størrelsen af boligen til planløsningen. Og så kan der også være den ubekendte X-faktor – om man har den rette mavefornemmelse eller ej.
Vi har set nærmere på boligkøbernes aktuelle ønskeseddel ved hjælp fra YouGov, som har stillet et repræsentativt udsnit af danskerne spørgsmålet: ”Hvis du skulle købe en anden bolig, hvilke af følgende ville du så prioritere?”.
Resultaterne er præsenteret i vedhæftede analyse, og de overordnede konklusioner er som følger:
- Det er næppe nogen overraskelse, at beliggenhed klart topper listen over boligkøbernes vigtigste prioriteter.
- Beliggenhed som den vigtigste faktor går igen, hvad enten man ser på tværs af kønsforskelle, alder og på regional basis. Dog har kvinderne beliggenheden marginalt højere på agendaen end mændene, mens det er danskere i hovedstadsområdet, der er mest fokuserede på beliggenheden.
- På 2. pladsen efter beliggenhed ønsker boligejerne sig gerne et nyt og vedligeholdelsesfrit hus. Det behøves ikke nødvendigvis at betyde, at mange danskere drømmer om at opføre nyt hus – det kan ligeledes indikere en god efterspørgsel efter allerede opførte huse med relativt få år i bagagen. I takt med alderen desto mere efterspørgsel synes der at være efter en ny og vedligeholdelsesfri bolig.
- Et relativt nyt hus betyder normalt ikke kun mindre tidsforbrug på vedligeholdelse. Det betyder også lavere ejerudgifter, da der er færre løbende udgifter til vedligeholdelse samt en bedre løbende driftsøkonomi i huset qua et godt energimærke. Netop lave ejerudgifter og energirigtigheden er også noget, der vægter højt hos boligkøberne, og disse elementer kommer ind som henholdsvis nummer 3 og 6 på boligejernes ønskeseddel
- Danskere i hovedstadsområdet er mindst fokuseret på elementer som nyt og vedligeholdelsesfrit og energirigtigt sammenlignet med landets andre regioner. En oplagt forklaring kan være, at boligkøberne i Region Hovedstaden oplever en lidt ældre boligmasse sammenlignet med resten af landet, og det smitter automatisk også af på valgmulighederne og dermed ens prioriteringer.
- Planløsningen spiller også en vigtig rolle i boligjagten – og især i alderen fra 30-39 år sammenlignet med andre aldersgrupper. Således peger 41 % på planløsningen som en vigtig prioritering, hvor det modsat kun gør sig gældende for 23 % i alderen fra 18-29 år. Det skyldes uden tvivl, at mange i aldersgruppen 30-39 år etablerer familie, og dermed stiger kravene helt automatisk til husets størrelse og indretning. Fokus på planløsningen begynder herefter at aftage ned mod 28 % i alderen 60+.
- Husets såkaldte ”sjæl og charme” er endnu en vigtig parameter for boligkøberne. Den kommer ind som nummer 5 på ønskesedlen. Det er nok i høj grad op til den enkelte at vurdere, hvad man forstår ved husets sjæl og charme. For nogen drejer det sig om at have den rette mavefornemmelse eller fornemmer en god stemning i huset, mens det for andre kan dreje sig om mere specifikke ting som husets alder og byggestil. Det er især kvinderne, der er ekstra opmærksomme på ”sjæl og charme”.
Læs hele analysen